Een leuk effect waarmee je gezicht er opeens heel anders uitziet, een exotisch dier dat over straat loopt, of nieuw meubilair dat je in je woonkamer kunt plaatsen om te zien hoe het bij de rest van je interieur past: augmented reality (AR) kent vele toepassingen. Wat is AR precies en wat kunnen we ermee?
Augmented reality (in het Nederlands vertaald als toegevoegde realiteit) plaatst digitaal een extra laag informatie over de werkelijkheid. Op Instagram zijn dat natuurlijk de bekende gezicht filters, waarbij je van je eigen gezicht als snel een hond of kat kan maken. Maar het kan natuurlijk ook anders. Denk hierbij aan een filter waarbij je een kast of bank in je interieur kan plaatsen om te zien of deze wel past bij de rest van de inrichting. Of filters die fungeren als portals, waardoor je verschillende locaties in 360 graden kunt verkennen. Kortom; de mogelijkheden zijn onbeperkt.
Augmented reality moet niet verward worden met virtual reality (VR). Bij VR wordt de gebruiker volledig afgesloten van de werkelijkheid (bijv. door middel van een VR-bril) en krijgt de kijker een digitale werkelijkheid voorgeschoteld. Bij AR is het juist de bedoeling dat je de echte wereld wel blijft zien (bijv. door de lens van je Instagram camera), maar dat via technologie extra informatie wordt toegevoegd.